När det gäller självutveckling i allmänhet vare sig det gäller att få magen att väga mindre, plånboken att väga mer eller sambon att vara gladare, så går det alltid ut på att räkna ut "rätt" saker att göra. Men den stora frågan är vad som är rätt saker, rätt för dig, rätt för någon, rätt för alla?
Det kan gå att bevisa hur man optimalt sett uppnår sina mål så snabbt som möjligt, men är det då automatiskt rätt sätt att attackera problemet på? Eller finns det ett sätt som är bättre att använda, för att de är lättare att ta till sig och genomföra i praktiken? Logik kontra psykologi, kort beskrivet.
De allra flesta vet hur man äter nyttigt, att det är bra att motionera regelbundet, att den som snålar har pengar kvar i slutet på månaden och att den som är trevlig mot sina medmänniskor oftast får trevliga medmänniskor kring sig. Lika fullt känner många att de kan bättra sig på flera av dessa områden. Hur kommer det sig?
Det finns mängder av texter på nätet om detta, här är några jag snubblat över nyligen:
Success recipes most people know, but too few follow
If personal finance is easy, why isn't everybody rich?
Dave Ramsey is bad at math
Dave Ramsey is good at psychology
måndag 2 juli 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Det var ju en miljard stavfel så jag börjar om.
Vi är lata, bekväma och man vet vad man har men inte vad man får. Tänk om man börjar bättra sig och upptäcker då att andra runt omkring är riktiga slarvpellar med ordning, ekonomi eller maten? Då kan man antingen råka ut för att de om inte orkar "ta tag i sitt liv" plötsligt tycker att man tror att man är förmer än dem eller så får de dåligt samvete (och man vill ju inte gå omkring och ge folk dåligt samvete) eller så blir livet besvärligt, för den där nu ännu mer slarviga sambon (i förhållande till en själv) retar man sig på. Ibland känns det som om hela ens "ekosystem" (för att prata i termer från jobbet) behöver förändras med en samtidigt och det är inte helt lätt att nå dit.
Lysande beskrivning på självsabotering! :)
Det kan nog ofta vara en stor bov i dramat. Inte helt lätt att handskas med alltid.
Skicka en kommentar